FÄ svar pÄ 5 myter om esport. Du mÄske ikke vidste
Myte 1: Voldelige spil pÄvirker isÊr unge og bÞrn til selv at blive voldelige nÄr de vokser op.
FALSK đ…..
Spil var for 10-20 Är siden lige sÄ voldelige som i dag, grafikken var bare meget dÄrligere. Generationen der spille dengang er vokset op og blev helt almindelige borgere i samfundet uden nogen form for vold og kriminalitet.
Et universitetet i York i England har lavet en undersÞgelse, der testede mere end 3.000 gamere og konklusionen var tydelig: vold i spil kan ikke oversÊttes til en voldelig opfÞrsel. Det er ligegyldigt, hvor realistisk volden i spillene er. Der er ingen beviser pÄ at voldelige spil skaber en voldelig adfÊrd.
Myte 2: Man kan ikke leve af at gĂ„ til esport.Â
SANDT OG FALSKâŠ..
Det er sandt, at langt de fleste ikke kan leve af at gÄ til esport. De fleste spiller det for sjov sammen med vennerne. Dem der er sÄ gode, at de er pÄ et mere professionelt hold, spiller i turneringer og til lans rundt omkring i Danmark og kan vÊre sÄ heldige at vinde smÄ belÞb, men mest af alt Êren. De er typisk i gang med en uddannelse, eller har et fuldtidsjob ved siden af.
Der findes dog ogsÄ de professionelle esports-atleter, der lever af det. De mest kendte hold i Danmark er Astralis og North inden de stoppede grundet Corona, som levede af at spille CS:GO. De tager ud til turneringer i hele verden, som VM og Eleague Major, hvor penge belÞbene er sÄ store, at de kan leve af det. Holdene har typisk ogsÄ sponsorer bag sig, der er med til at betale udgifterne i dagligdagen.
Chancen for at leve af at spille esport er derfor ikke helt dĂžd, det krĂŠver blot at man kĂŠmper hĂ„rdt for det. đ
Myte 3: Men sidder kun foran en computer og bliver doven, hvis man gĂ„r til esport. đ»
FALSK đâŠ..
mange der sidder derhjemme og spiller for sig selv, bliver mÄske dovne og fÄr en usund tilvÊrelse. Hvis man derimod gerne vil vÊre den bedst spiller krÊver det stor fysisk udholdenhed. En god fysisk form er med til at man fÄr en bedre koncentration og kan holde fokus i spillet.
Derfor har mange esports foreninger ogsÄ fokus pÄ at anbefale en sundere kost til medlemmerne og udfÞre en fysisk aktivitet indimellem kampene for at medlemmerne fÄr rÞrt sig og ikke kun sidder stille.
De professionelle gamere skal ofte spille man kampe i trÊk, sent om natten, derfor styrke- eller lÞbetrÊner i lÞbet af dagen for at forbedre deres fysiske form og mentalt overskud. Det gÞr at de kan klare de hÄrdt kampe endnu bedre.
Myte 4: Esport er ikke en rigtig sportsgren. âœïžđł
FALSK đâŠ..
Du har sikker hĂžrt diskussionen fĂžr. At fordi man âbareâ sidder foran en computer og spiller et spil, er det ikke en sportsgren. Men sĂ„ lad og kigge ud pĂ„ andre sportsgrene som skak, golf eller motorsport, de bliver betegnet som sportsgrene, selvom deres udĂžvere mĂ„ske ikke ligefrem er prototypen for en fysisk stĂŠrk atlet.
For at vÊre en god esports atlet krÊver det faktisk bÄde mental styrke, talent, strategisk overblik og fysisk form. Hvilket ikke altid er krav for andre sportsgrene. Derfor er esport en rigtig sportsgren.
Myte 5: Esports spillere spiser og drikker kun usundt, som chips, fastfood og energidrik.đđ
FALSK đâŠ..
Stereotypen for en gamer er ofte at de sidder alene pÄ et mÞrkt vÊrelse med chips, energidrik og pizzabakker rundt omkring sig. Det er nÊrmest et skrÊkscenarie end virkelighed. Ja, nogle gÞr det helt sikker, men den rigtige kost er faktisk vigtig for bÄde at blive en god gamer og kunne vinde de store kampe. BÄde koncentration og prÊsentation i spillet afhÊnger af kroppens sundhed.
De professionelle esportshold har typisk hyret en kostvejleder, for at vĂŠre sikker pĂ„ at spillerne spiser ordentligt og pĂ„ de rigtige tidspunkter. Tidspunktet for hvornĂ„r man spiser, har nemlig ogsĂ„ betydning for ens prĂŠstation. Hvis man spiser for tĂŠt pĂ„ en kamp gĂ„r det ud over ens reaktionstid, som bliver langsom, men man mĂ„ heller ikke spise alt for lang tid fĂžr, for sĂ„ bliver man sulten under kampen og det gĂ„r ud over ens fokus og koncentration. Mange esports atleter drikker derfor kun vand og spiser frugt under kampene. đđ„